14 септември 2009 г.

Zelena magia

Osthe ot drevni vemena ...horata sa imali poroci .
Edni po-loshi ,drugi po-dobri,vupreki che edvali ima rqzka granica mejdu loshi i dobri poroci.
Istoriqta vsushtnost zapochva taka....


Nqkude v sredata na 17 vek ,po plodorodnata propita sus sladko vino Francia, po vremeto na Van Gog i Oscar Wild ,horata bili obzeti ot ludost.....zelena ludost.
Bilo mnogo moderno da izglejdash leko zamaqn s privkus na sunna mugla.Po protejenieto na modernite togava ulichki, se namirali barove predlagashti "zelena magia".
Tq bila izmislena ot frenskiqt alhimik Henry Lui Perno ,pod zvuchnoto nazvanie ABSENT
Napitkata predstavlqva silna bilkovo-spirtna nastoika s visok gradus(65-70%)vodeshta do halucinacii ,zaguba na kratkotrainata pamet i ispadane v shokovi sustoqniq.(ako se prekali ,razbirase)
Ta zashto vsushtnost otvorih duma za tova..mnogo prosto, i az kato predcite iskam da opitam ot zabranenoto udovolstvie,napravi mi silno vpechatlenie purvo cveta na napitkata, prekrasno otrovno zelen.Sled tova idva nachina na servirane i konsumirane,koito estestveno nqma raven.Spored men pitieto bi trqbvalo da se zachisli kum opiatite,zashtoto takova udovolstvie...bi trqbvalo da e zabraneno.I na mesta to naistina e.Za kusmet se namiram v sluncheva i razkerpostena Ispania,kudeto vsichko(pochti) e razresheno i svobodno prodavaemo.Grabva te moje bi ,vkusa svruh gorchiv,i na na posledno mqsto neveroqtnite razkazi za zeleni fei izlizashti ot ustata na mqstoto na staromodnite vinarki.

Nqkoga e imalo hora specialno zanimavashti se sus serviraneto na napitkata ,no dnes rqdko se predlaga gotova.Servira se v malki aperitivni chashki ,sus specialna reshetuchna lujica postavena otgore,vurhu koqto se postavq buchka zahar polqta sus absenta i flambirana.Predi izvestno vreme gledah v edin sait posledicite ot takova napivane,i moga da kaja che strashno mnogo prilicha na taka poznatoto ni napushvane.Tui kato e napraveno ot bilki, ima sushtiq efekt.

Ot izvestno vreme ,vsushtnost ot kakto se zapoznah s procesa na servirane,obikalqm barovete v tazi chast na Ispania turseiki takuv v koito q predlagat.Jelanieto da q opitam e ogromno , vuobshte ideqta da se prenesesh v drug svqt e dosta lustiva.Osobeno ako tozi svqt e prekrasna zelena gora pulna s fei i sbudnati jelaniq.Za jalost mi kazaha che absenta se predlaga rqdko tui kato posledicite bili nelicepriqtni i turseneto stanalo silno.
(estestveno,ima danni za ubiisto na cqlo semeistvo ot bashta ,pod vliqnieto na napitkata,taka che ako sluchaino Vi se otdade shans da q opitate....samo q opitaite)
Ot stari vremena horata tursqt uteha.Edni q davqt v alkohol,drugi v pregrudkite na jeni,treti prosto ne se suglasqvat s realnosta i tursqt drugi svetove,po-krasivi i po-vuzvisheni ot nashiqt.
Imenno tazi grupa hora, izsledvat choveshkata psihika i stavat jertvi na sushtata.Edni namirat uteha v sladkiq zeleno-siv dim,a drigi v sladkiq gorchivo-zelen vkus.Neznam kakvo bi bilo ako vseki se zatvori v svoq si svqt, ili se otdade v tursene na neponqtnoto,sigurno oshte shteshe da sme v nachaloto na tumnite vekove ,praveashti vse po-golemi i po-golemi krachki nazad vmesto napred.

V kraq na kraishtata ABSENTA e samo edna napitka, a proizodnite ot neq deistviq sa napulno osuznati spored men ot vursheshtiq, s ednata razlika che veche ima na kogo da prehvurlim vinata ot storenoto........choveka vinagi se e prehlasval po zabranenoto ,i ot vreme na vreme se namira predtekst za nqkoe izvrashtenie , izlqzlo pod povruhnosta , bilo to pod formata na dim ili te4nost..

3 коментара:

  1. ohooo taq tema mnogo mi dopada, ne go pro4etoh kato horata, 4e nqmam vreme, ama absentut edno vreme ne e bil kakuvto e sega. Az sum bil 2 ili 3 puti samo. trqbva da go obudim po-na6iroko :))) 6to samo iz4ezva6 az kato vlqza

    ОтговорИзтриване
  2. ee nali znae6 6ibaniq 4at kvo pravi.to admina vmesto da me sledi moje malko da poba4ka,ama po udobno mu e da blee
    ina4e sum tam:))

    ОтговорИзтриване
  3. spoko skoro 6e probvame i nie zelenata magiq da vidim dali e prehvalena ili ne

    ОтговорИзтриване