21 септември 2009 г.

Външна връзка с вътрешен край






Trqbva da razberete vuodushevlenieto mi kato normalno ,tui kato da se sreshtne takava lichnost e prakticheski pochti nevuzmojno!

Za nqkoi moje bi e absolutno normalno, no da popadnesh na tolkova interesna lichnost si e kusmet.



Sednal e pred men ,na normalen ofisen stol..koito se okazva smeshen za rusta mu.Usmihva se s onazi iskrena usmivka koqto ne se vijda chesto..osobeno ot reporteri.Opipva nervno obrusnatata si glava s ruka sqkash e pritesnen,a mojebi naistina e.I kato kazah rust, imah predvid visochina 2.10m, mojebi 110/20 kg i dulgi ruce s shepi v koito se pobira futbolna topka.

Roden e v Portugalia ,no jitel na Gvinea-Bissau i izrastnal fizicheski i moralno tam.Zavurshil jurnalistika i marketing v London ,rabotil za Shveicarskoto Transportno Ministerstvo i BBC.

Interesen ekzemplqr ,otvoren kum sveta i problemite mu ,osobeno kum tezi na kontinenta Afrika.

Nosi zvuchnoto ime Braima Camara, kakto i toploto izluchvane na ujnite narodi.

Smehut mu e silen i iskren a otgovorite tochni.

Na pruv pogled suvsem obiknoven,vupreki malko neskoposanoto obleklo,koeto mejdu drugoto zabelqzah i v drugi individi pristigashti ot cherniq kontinent.Qvno tam modata i dobriq vkus na oblichane ne e gospodstvashta kakto v Evropa,no puk kolkoto e osvobodeno suznanieto im,tolkova i oblekloto.



Zapochva razkaza si suvsem otdalech,pitam go kak se chuvstva v Ispaniq.Otgovora e pridrujen ot golqma usmivka i edna fraza:zatvoren!

Pitam kak taka i nastoqvam za obqsnenie,pri koeto toi produljava seriozno:

-Ami zaradi ispankite,prekaleno studena naciq .Minaliq petuk izlqzoh na bar i ne mojah da se zapoznaq s nito edna.A za men tova e stranno ,zashtoto v Anglia obshtuvaneto e ulesneno do minimum.Tuk trqbva da poznavash choveka za da go pozdravish,stranna rabota.

Gledam go uchudeno...tova mojebi e e dinstveniq chovek izrazil se taka za Ispaniq, no kato se zamislq naistina e taka.

Sledva mnogo interesna istoriq za jivota v London za metoda na rabota tam,koito razbira se mi e nepoznat.Razkazva mi za instituciite v koito e rabotil,za horata koito poznava,za ministrite s koito e rabotil i s koito vse oshte ima vruzka,v koeto se ubedih lichno.Napravi mi vpechatlenie che e mnogo podreden,daje prekaleno a sushto taka i tochen.Spodeli che bashta mu e voenen,ot koeto mi stana qsno vsichko.Razkaza mi za semeistvoto si....ochite na giganta se navlajniha.Toi e nai-malkoto dete ot 15,a e samo na 32 g.Semeistvoto mu kakto i 70% ot naselenieto na Gvinea-Bissau e islqmsko.Bashtata ima 5 jeni ot koito po 5 deca.No samo maikata na Braima e oficialno omujena za bashta mu.

Ne posmqh da go razpitvam poveche za tova,mojebi po-kusno shteshe da mi spodeli oshte podrobnosti.



Doide red na nai-vajniq vupros za men,a imenno kakvo praveshe takava persona v malkiq ni grad ,v oshte po-malkata ni firma?Vuobshte v Ispaniq?

Otgovora se krieshe v poslednata mu statiq ,napisana na 02.03.09 za BBC Mundo,Prezidenta na Gvinea-Bissau e ubit!

I kakto vsichki mojem da predpolojim,toi stava edin ot neudobnite na pravitelstvoto prevzelo stolicata mu.

Prochetoh statiqta i moga da kaja , che zaradi takava statiq v Bulgariq izchezvat hora.Prevrata e izvurshen ot armeiskata vlast,za otmushtenie ili za nakazanie na naroda,koito izbira demokratcheskata vlast pred vechno sigurnata i podtisnicheska voenno-diktatorska obshtnost."ubiistvo na demokraciqta" e replikata izpolzvana ot rukovoditelq na grupirovkata IOZAD ,Mohamed Ibn Chambaz.

Razkazvaiki mi tova Braima svejda pogled i glasut mu otmalqva,ochite mu se nasulzqvat kakto i moito kogato govorq za stranata si, i mizeriqta v koqto e potunala .Vijda se mukata i bezsilieto ,karashti gvineici i bulgari da napusnat stranata si...No sled mig liceto mu se ozarqva ,seshta se za tradiciite na naroda si,za hilqdite opitomeni plemena zapazili nai-hubavoto ot zlatna Afrika.Kogato govori za potenciqla koito ima stranata mu, useshtam gordost.Obqsnqva mi che Gvinea e mnogo bedna strana,otskoro nezavisima ot Portugaliq i ot togava preturpqla mnogo .A horata prosto iskali stabilna sistema i choveshki prava,s koeto imali dosta problemi.

Spodelq vijdaniqta si za Afrika kato edna durjava,v momenta techalo sporazumenie mejdu vsichki federalni republiki na kontinenta za obedinqvane v edna obshtnost.Skoro predstoi obqvqvaneto na Suedinenite Afrikanski Shtati.Kazva go s leko sumnenie ,tui kato Libiq i Kongo se durpali.Obqsnqva mi che libiicite imat pravo, zashtoto imali golqma sigurnost i ne iskali tova da se promenq.A Kongo prosto ne mogli da razberat sushnosta na probelma i reshili che sami shte se opravqt.

I vupreki che na vsichki im pisnalo ot USA nqmali sili da trugnat sreshtu tqh.Kakto vsichki znaem resursite na Afrika sa neizcherpaemi ,a USA nenasitna.Popitah go dali misli da se zavurne nqkoga,i kakto ochakvah otgovori s nesigurnost....kogato neshtata se opravqt!

I vupreki che zvuchi taka ,vsichki NIE ,izmuchenite i progonenite ot mizerichnite si durjavici,vsushtnost go mislim naistina.Ochakvame neshtata da se promenqt v 2 posoki.Ednata e svetlata i prekrasna ,za koqto vsichki mechtaem,v koqto nqma korumpiran parlament i prezident marionetka. A drugata e pulnata razruha,absolutna abdikaciq i nehaistvo,i vzimane na chujdo grajdanstvo,koeto oznachava samo edno ,pretopqvane na naciqta ni.

I vupreki che sme dalech ,vinagi sme s pogled oburnat natatuk,kum zemqta ot koqto sme izlezli,tazi koqto ni progonva s toqgata na mizeriqta i sushtata milvashta ni s okurvavena ruka.

Kakto kazva Braima,edin den i nie shte tursim svoeto rodoslovno durvo v chujda durjava..
Razkazva mi za stranite ot severa,za krasotata i svobodata tam,za sigurnosta koqto imat horata.I v sushtoto vreme za stranata si, za podtisnichestvoto i za modela na povedenie tam.Ot cqlata istoriq razbrah che vsushtnost problema na Afrika ne e v tova che ne moje da trugne sreshtu vraga,a v tova che ne iska da se obedini.I zapochvam da si mislq che vsushtnost tova e i nashiq problem.Tova e problema na mnogo nacii,pogubeni ot glupost.

Razkazite produljavat do kusniq sledobed,nai-vuodusheven obache mi se vijda kogato mi razkazva za seshtata si s Barak Obama pri poseshtenieto mu v afrikanskoto seloto ot koeto sa pradedite mu.Toi pisal statiqta za Gvineiskoto pravitelstvo togava, i Obama go pomolil da ne spodelq absolutno vsichko.Opisa mi bednoto selo,babata na Barak i tova kak toi i celuval rucete dokato tq go milvala.V glasa na Braima se chuvstvashe notkata na nostalgiqta,i nadejdata che edin den vsichko shte se opravi,argumentirashe vsqka svoq teza absolutno tochno i s fakti.Qdosvashe se na stranata si che prekaleno dulgo kakto se izkaza toi ,q tupcheli hora s malki dushi.Dori podhvana temata za robovladelchestvoto,oshte nezabraveno i boleeshto.Za Martin Luter King ,koito predi da umre predrekul gospodstvoto na chernata naciq, i tova che edin den ot nishtoto shte se poqvi pravilniqt chovek ot tumnata zemq, koito shte pokaje na Amerika kakuv trqbva da si.
Zamislih se seriozno nad dumite mu.Mislq che tochno tova shte se sluchi v Bulgariq,mojebi nqkoe dete na sudbata i sistemata shte se poqvi ot nishtoto ot chernite ruce na cigankata ponasqla mizeriqta i obidite cql jivot,minalo prez glada i noseshto na ramenete si tovara na cqlata degradirala naciq.Dete koeto shte bude po-chovek ot chovecite i s dusha po-golqma ot nebeto,sposobna da pobere cqlata zloba i muka na naroda ni ,vodach koito she ima jelezen umruk i ramo na koeto da poplachem.Dali tova e sudbata ,ili shtastlivo stechenie na neshtata?
Dali idva moment v koito vsichko se obrushta?Ili prosto sudbata ima stranno chuvstvo za humor?
Mojebi skoro shte razberem.

5 коментара:

  1. la viva revolituone lo ciganus :))))
    krasavicata789@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  2. ot krasavicata789@abv.bg : komentara mi ima za cel da parodira , ne tolkova da podkrepq va6eto malcinstvo :) vse pak uspeh vuv na4inieto vi Gospojo. Ako imate zabelejki kum tova molq pi6ete za mnenie.

    ОтговорИзтриване
  3. Tochno za tova go publikuvah...a kolkoto do podkrepata,ne sum si i pomislqla 4e ste na takova nivo ta 4ak da podkrepqte takova na4inanie.:)

    Publikuvat se ABSOLUTNO vsi4ki komentari!
    (vajna e glednata to4ka na vsi4ki,dori i ne pozitivno nastroenite!)

    ОтговорИзтриване
  4. e zna4i sme na dvete strani na fronta Gospojo, vpro4em edva li publikuvate vsi4ko, no kakto i da e , edva li v bulgaria ste vi dopusnat da se razvivate, na koeto mnenie sum az kato jena, po prostata pri4ina 4e ste ot malcinstvo:) kolkoto za razvitieto na edin 4ovek, ami pomislete vurhu slednoto: vie ste 4ovek ot grupa hora, koito nikoga ne sa bili bulgari, taka 4e ne opredelqite kato Bulgarka kato grajdanstvo:) krasavicata789@abv.bg
    Pozdravi :)

    ОтговорИзтриване
  5. tova zna4i e 4oveka a.. Abe Lolly vse te izpuskam v toq 4at :))) Taq sedmica si e ebalo maikata pri men, 4e vsi4ki sa otpuska, ama drugata 6e si polafim:)

    ОтговорИзтриване