21 септември 2009 г.

Външна връзка с вътрешен край






Trqbva da razberete vuodushevlenieto mi kato normalno ,tui kato da se sreshtne takava lichnost e prakticheski pochti nevuzmojno!

Za nqkoi moje bi e absolutno normalno, no da popadnesh na tolkova interesna lichnost si e kusmet.



Sednal e pred men ,na normalen ofisen stol..koito se okazva smeshen za rusta mu.Usmihva se s onazi iskrena usmivka koqto ne se vijda chesto..osobeno ot reporteri.Opipva nervno obrusnatata si glava s ruka sqkash e pritesnen,a mojebi naistina e.I kato kazah rust, imah predvid visochina 2.10m, mojebi 110/20 kg i dulgi ruce s shepi v koito se pobira futbolna topka.

Roden e v Portugalia ,no jitel na Gvinea-Bissau i izrastnal fizicheski i moralno tam.Zavurshil jurnalistika i marketing v London ,rabotil za Shveicarskoto Transportno Ministerstvo i BBC.

Interesen ekzemplqr ,otvoren kum sveta i problemite mu ,osobeno kum tezi na kontinenta Afrika.

Nosi zvuchnoto ime Braima Camara, kakto i toploto izluchvane na ujnite narodi.

Smehut mu e silen i iskren a otgovorite tochni.

Na pruv pogled suvsem obiknoven,vupreki malko neskoposanoto obleklo,koeto mejdu drugoto zabelqzah i v drugi individi pristigashti ot cherniq kontinent.Qvno tam modata i dobriq vkus na oblichane ne e gospodstvashta kakto v Evropa,no puk kolkoto e osvobodeno suznanieto im,tolkova i oblekloto.



Zapochva razkaza si suvsem otdalech,pitam go kak se chuvstva v Ispaniq.Otgovora e pridrujen ot golqma usmivka i edna fraza:zatvoren!

Pitam kak taka i nastoqvam za obqsnenie,pri koeto toi produljava seriozno:

-Ami zaradi ispankite,prekaleno studena naciq .Minaliq petuk izlqzoh na bar i ne mojah da se zapoznaq s nito edna.A za men tova e stranno ,zashtoto v Anglia obshtuvaneto e ulesneno do minimum.Tuk trqbva da poznavash choveka za da go pozdravish,stranna rabota.

Gledam go uchudeno...tova mojebi e e dinstveniq chovek izrazil se taka za Ispaniq, no kato se zamislq naistina e taka.

Sledva mnogo interesna istoriq za jivota v London za metoda na rabota tam,koito razbira se mi e nepoznat.Razkazva mi za instituciite v koito e rabotil,za horata koito poznava,za ministrite s koito e rabotil i s koito vse oshte ima vruzka,v koeto se ubedih lichno.Napravi mi vpechatlenie che e mnogo podreden,daje prekaleno a sushto taka i tochen.Spodeli che bashta mu e voenen,ot koeto mi stana qsno vsichko.Razkaza mi za semeistvoto si....ochite na giganta se navlajniha.Toi e nai-malkoto dete ot 15,a e samo na 32 g.Semeistvoto mu kakto i 70% ot naselenieto na Gvinea-Bissau e islqmsko.Bashtata ima 5 jeni ot koito po 5 deca.No samo maikata na Braima e oficialno omujena za bashta mu.

Ne posmqh da go razpitvam poveche za tova,mojebi po-kusno shteshe da mi spodeli oshte podrobnosti.



Doide red na nai-vajniq vupros za men,a imenno kakvo praveshe takava persona v malkiq ni grad ,v oshte po-malkata ni firma?Vuobshte v Ispaniq?

Otgovora se krieshe v poslednata mu statiq ,napisana na 02.03.09 za BBC Mundo,Prezidenta na Gvinea-Bissau e ubit!

I kakto vsichki mojem da predpolojim,toi stava edin ot neudobnite na pravitelstvoto prevzelo stolicata mu.

Prochetoh statiqta i moga da kaja , che zaradi takava statiq v Bulgariq izchezvat hora.Prevrata e izvurshen ot armeiskata vlast,za otmushtenie ili za nakazanie na naroda,koito izbira demokratcheskata vlast pred vechno sigurnata i podtisnicheska voenno-diktatorska obshtnost."ubiistvo na demokraciqta" e replikata izpolzvana ot rukovoditelq na grupirovkata IOZAD ,Mohamed Ibn Chambaz.

Razkazvaiki mi tova Braima svejda pogled i glasut mu otmalqva,ochite mu se nasulzqvat kakto i moito kogato govorq za stranata si, i mizeriqta v koqto e potunala .Vijda se mukata i bezsilieto ,karashti gvineici i bulgari da napusnat stranata si...No sled mig liceto mu se ozarqva ,seshta se za tradiciite na naroda si,za hilqdite opitomeni plemena zapazili nai-hubavoto ot zlatna Afrika.Kogato govori za potenciqla koito ima stranata mu, useshtam gordost.Obqsnqva mi che Gvinea e mnogo bedna strana,otskoro nezavisima ot Portugaliq i ot togava preturpqla mnogo .A horata prosto iskali stabilna sistema i choveshki prava,s koeto imali dosta problemi.

Spodelq vijdaniqta si za Afrika kato edna durjava,v momenta techalo sporazumenie mejdu vsichki federalni republiki na kontinenta za obedinqvane v edna obshtnost.Skoro predstoi obqvqvaneto na Suedinenite Afrikanski Shtati.Kazva go s leko sumnenie ,tui kato Libiq i Kongo se durpali.Obqsnqva mi che libiicite imat pravo, zashtoto imali golqma sigurnost i ne iskali tova da se promenq.A Kongo prosto ne mogli da razberat sushnosta na probelma i reshili che sami shte se opravqt.

I vupreki che na vsichki im pisnalo ot USA nqmali sili da trugnat sreshtu tqh.Kakto vsichki znaem resursite na Afrika sa neizcherpaemi ,a USA nenasitna.Popitah go dali misli da se zavurne nqkoga,i kakto ochakvah otgovori s nesigurnost....kogato neshtata se opravqt!

I vupreki che zvuchi taka ,vsichki NIE ,izmuchenite i progonenite ot mizerichnite si durjavici,vsushtnost go mislim naistina.Ochakvame neshtata da se promenqt v 2 posoki.Ednata e svetlata i prekrasna ,za koqto vsichki mechtaem,v koqto nqma korumpiran parlament i prezident marionetka. A drugata e pulnata razruha,absolutna abdikaciq i nehaistvo,i vzimane na chujdo grajdanstvo,koeto oznachava samo edno ,pretopqvane na naciqta ni.

I vupreki che sme dalech ,vinagi sme s pogled oburnat natatuk,kum zemqta ot koqto sme izlezli,tazi koqto ni progonva s toqgata na mizeriqta i sushtata milvashta ni s okurvavena ruka.

Kakto kazva Braima,edin den i nie shte tursim svoeto rodoslovno durvo v chujda durjava..
Razkazva mi za stranite ot severa,za krasotata i svobodata tam,za sigurnosta koqto imat horata.I v sushtoto vreme za stranata si, za podtisnichestvoto i za modela na povedenie tam.Ot cqlata istoriq razbrah che vsushtnost problema na Afrika ne e v tova che ne moje da trugne sreshtu vraga,a v tova che ne iska da se obedini.I zapochvam da si mislq che vsushtnost tova e i nashiq problem.Tova e problema na mnogo nacii,pogubeni ot glupost.

Razkazite produljavat do kusniq sledobed,nai-vuodusheven obache mi se vijda kogato mi razkazva za seshtata si s Barak Obama pri poseshtenieto mu v afrikanskoto seloto ot koeto sa pradedite mu.Toi pisal statiqta za Gvineiskoto pravitelstvo togava, i Obama go pomolil da ne spodelq absolutno vsichko.Opisa mi bednoto selo,babata na Barak i tova kak toi i celuval rucete dokato tq go milvala.V glasa na Braima se chuvstvashe notkata na nostalgiqta,i nadejdata che edin den vsichko shte se opravi,argumentirashe vsqka svoq teza absolutno tochno i s fakti.Qdosvashe se na stranata si che prekaleno dulgo kakto se izkaza toi ,q tupcheli hora s malki dushi.Dori podhvana temata za robovladelchestvoto,oshte nezabraveno i boleeshto.Za Martin Luter King ,koito predi da umre predrekul gospodstvoto na chernata naciq, i tova che edin den ot nishtoto shte se poqvi pravilniqt chovek ot tumnata zemq, koito shte pokaje na Amerika kakuv trqbva da si.
Zamislih se seriozno nad dumite mu.Mislq che tochno tova shte se sluchi v Bulgariq,mojebi nqkoe dete na sudbata i sistemata shte se poqvi ot nishtoto ot chernite ruce na cigankata ponasqla mizeriqta i obidite cql jivot,minalo prez glada i noseshto na ramenete si tovara na cqlata degradirala naciq.Dete koeto shte bude po-chovek ot chovecite i s dusha po-golqma ot nebeto,sposobna da pobere cqlata zloba i muka na naroda ni ,vodach koito she ima jelezen umruk i ramo na koeto da poplachem.Dali tova e sudbata ,ili shtastlivo stechenie na neshtata?
Dali idva moment v koito vsichko se obrushta?Ili prosto sudbata ima stranno chuvstvo za humor?
Mojebi skoro shte razberem.

14 септември 2009 г.

Zelena magia

Osthe ot drevni vemena ...horata sa imali poroci .
Edni po-loshi ,drugi po-dobri,vupreki che edvali ima rqzka granica mejdu loshi i dobri poroci.
Istoriqta vsushtnost zapochva taka....


Nqkude v sredata na 17 vek ,po plodorodnata propita sus sladko vino Francia, po vremeto na Van Gog i Oscar Wild ,horata bili obzeti ot ludost.....zelena ludost.
Bilo mnogo moderno da izglejdash leko zamaqn s privkus na sunna mugla.Po protejenieto na modernite togava ulichki, se namirali barove predlagashti "zelena magia".
Tq bila izmislena ot frenskiqt alhimik Henry Lui Perno ,pod zvuchnoto nazvanie ABSENT
Napitkata predstavlqva silna bilkovo-spirtna nastoika s visok gradus(65-70%)vodeshta do halucinacii ,zaguba na kratkotrainata pamet i ispadane v shokovi sustoqniq.(ako se prekali ,razbirase)
Ta zashto vsushtnost otvorih duma za tova..mnogo prosto, i az kato predcite iskam da opitam ot zabranenoto udovolstvie,napravi mi silno vpechatlenie purvo cveta na napitkata, prekrasno otrovno zelen.Sled tova idva nachina na servirane i konsumirane,koito estestveno nqma raven.Spored men pitieto bi trqbvalo da se zachisli kum opiatite,zashtoto takova udovolstvie...bi trqbvalo da e zabraneno.I na mesta to naistina e.Za kusmet se namiram v sluncheva i razkerpostena Ispania,kudeto vsichko(pochti) e razresheno i svobodno prodavaemo.Grabva te moje bi ,vkusa svruh gorchiv,i na na posledno mqsto neveroqtnite razkazi za zeleni fei izlizashti ot ustata na mqstoto na staromodnite vinarki.

Nqkoga e imalo hora specialno zanimavashti se sus serviraneto na napitkata ,no dnes rqdko se predlaga gotova.Servira se v malki aperitivni chashki ,sus specialna reshetuchna lujica postavena otgore,vurhu koqto se postavq buchka zahar polqta sus absenta i flambirana.Predi izvestno vreme gledah v edin sait posledicite ot takova napivane,i moga da kaja che strashno mnogo prilicha na taka poznatoto ni napushvane.Tui kato e napraveno ot bilki, ima sushtiq efekt.

Ot izvestno vreme ,vsushtnost ot kakto se zapoznah s procesa na servirane,obikalqm barovete v tazi chast na Ispania turseiki takuv v koito q predlagat.Jelanieto da q opitam e ogromno , vuobshte ideqta da se prenesesh v drug svqt e dosta lustiva.Osobeno ako tozi svqt e prekrasna zelena gora pulna s fei i sbudnati jelaniq.Za jalost mi kazaha che absenta se predlaga rqdko tui kato posledicite bili nelicepriqtni i turseneto stanalo silno.
(estestveno,ima danni za ubiisto na cqlo semeistvo ot bashta ,pod vliqnieto na napitkata,taka che ako sluchaino Vi se otdade shans da q opitate....samo q opitaite)
Ot stari vremena horata tursqt uteha.Edni q davqt v alkohol,drugi v pregrudkite na jeni,treti prosto ne se suglasqvat s realnosta i tursqt drugi svetove,po-krasivi i po-vuzvisheni ot nashiqt.
Imenno tazi grupa hora, izsledvat choveshkata psihika i stavat jertvi na sushtata.Edni namirat uteha v sladkiq zeleno-siv dim,a drigi v sladkiq gorchivo-zelen vkus.Neznam kakvo bi bilo ako vseki se zatvori v svoq si svqt, ili se otdade v tursene na neponqtnoto,sigurno oshte shteshe da sme v nachaloto na tumnite vekove ,praveashti vse po-golemi i po-golemi krachki nazad vmesto napred.

V kraq na kraishtata ABSENTA e samo edna napitka, a proizodnite ot neq deistviq sa napulno osuznati spored men ot vursheshtiq, s ednata razlika che veche ima na kogo da prehvurlim vinata ot storenoto........choveka vinagi se e prehlasval po zabranenoto ,i ot vreme na vreme se namira predtekst za nqkoe izvrashtenie , izlqzlo pod povruhnosta , bilo to pod formata na dim ili te4nost..

4 септември 2009 г.

The BIG Day!

Eto me otnovo tuk.Na rabotnoto mi mqsto,po sushtoto vreme ,v sushtoto ili malko promeneno polojenie.(pisha na latinica zashtoto samo dnes moga da si pozvolq 2 min. pochivka)



Oshte sum malko zashemetena , no vse nqkak shte se opitam da vi predam prejivqnoto prez tozi 1 mesec v koito nikoi ne znaeshe kude sum.

Omujih se!

Daaa eto kazah go, ot 15 avgust sum okonchatelno i bezvuzvratno omujena.Pri tova suvsem legalno ,protivno na huleniqta koito shte polucha zaradi proizhoda mi.I dori da zvuchi klishirano.....pojelavam go na vseki!Nqma trupka po-silna i po-vsepoglushtashta ot tazi.Do predi 1 mesec ,az bqh ot horata protivnici na braka i vuobshte serioznoto sujitelstvo s nqkoi, no za 1 den svetogleda mi se promeni do tolkova ,che se uchudih za6to vsichki bqgat ot tozi prekrasen moment?Useshtaneto e nepovtorimo,samata misul te dokarva do orgazum ot chuvstva,samiq den ti se struva prekrasen i v kraina smetka e naistina takuv.

Moga mnogo da pisha po temata ,no nqma da mi stigne vremeto ili v nai-dobriq sluchai shte sa nqkolko chasti.Za tova shte se opitam da vi predam useshtaneto chrez vuzmojno nai-malko dumi.



Ta da zapochnem ot trugvaneto.Prigotovleniqta zapochnaha godina predi tova,znaete kak e ,orkestri, hrana, mesta....no kakto i da e.Ne se bqhme pribirali 3 g.ochakvahme promeni,i to kum dobro.Razocharovanieto estestveno beshe golqmo.Sujalqvam da go kaja...no tova e istinata ,kolkoto beshe nedrujeluben i nevuzpitan naroda,nivoto beshe dosta padnalo.Az imah nqkakva predstava,poneje neprekusnato polzvam internet i znam na kakvo nivo e ezikovata i moralna kultura na sunarodnicite mi.

Oshte na letishteto usetih poriva zaradi koito reshih da zamina.Izgubiha bagaja mi,nishto che beshe 2 kufara.Minahme prez vuzmojno nai-mizerniq kvartal na Sofia,prez koito zabelqzah che minava putqt vsushtnos do letishteto.
Spirame na purvata benzinostanciq i te luhva prostotiqta i nepukizma na bulgarina.Nqma dobur den, nqma oputvane....za po -dobro otnoshenie daje ne smeq da pitam.Pozdravih prodavachkata na zakuski a tq me udostoi s naaai-prenebrejitelniq pogled koito sum vijdala..nishto che beshe s mazna kosa i prestilka.Pristignahme v grada ni....ujas. Nqma hora,Vsichko vuzmojno e zatvoreno,trevata stiga choveshki rust i to na glavnata ulica.Misleh che po-zle ot tova ne moje da stane.....i stana.V tova se ubedih kato trugnahme da doprigotvim neshtata za golemiq den.

Poznatiq nepukizum,losho otnoshenie ni presledvaha navsqkude.No s mnogo muka opravihme vsicho.Parite veche im izgubih broq,zashtoto vsichko se plashtashe , a cenite zaviseha ot klienta i oblekloto mu.

Doide golemiq den.Vsichko beshe prekrasno, radosta se cheteshe v ochite na vseki suetqsht se okolo men.Do men bqha nai-blizkite mi,izvednuj pritesnenieto i nervite izcheznaha,za da napravqt mqsto na udovolstvieto ot postignatoto.Vsichko koeto sum, i napravih,beshe delo na sobstvenite mi usiliq,na moite i na supruga mi.I nikoi ne mojeshe da pomrachi denq mi.S oblichaneto na roklqta premahnah vseki losh spomen, vsqka duma ne na mqsto,vseki ukor.
Imam chuvstvoto a i predpolagam drugi bulki mogat da go potvurdqt,na tozi den,stavash nov chovek!
Ne kakuv da e ,a po-dobur chovek.Zamislqsh se za budeshteto i za tova kolko si vajen za vselenata,za tova che ne si samo chastica, a si vajna brunka ot golqmoto kolelo bez koqto sveta ne bi bil sushtiq.

S davaneto na obeta , useshtash razlikata i smisula na dumata SEMEISTVO.
To ne stava ot 1, a ot 2,kogato chovek spodelq vsichko nqma po-zadovolitelen proces.Ne sluchaino molekulata na vodata stava nai-golqma i krasiva pri dumata BlAGODARQ.Blagodarnosta e edno ot purvite chuvstva koito te obzemat pri vida na lubimiq,za tova che go ima.Ako mojeshe da se vidq ot ptichi pogled na tozi den,bih mogla da opredelq silata na shtastieto i blagodarnosta kum Bog,zashtoto sigurno sum siqela.Na tozi den chovek obmislq minaloto i budeshteto,a kakvo sa te ako ne sa spodeleni ,kakvo e choveka ako e sam?
Da imame priqteli,roditeli, no nikoi nqma silata da te uteshi v truden moment taka, kakto lubimiq,taka kato choveka posvetil se na teb i ti na nego.Nito da spodeli radosta ti sus sushtiq plam.V kraina smetka nie sme suzdadeni za tova,kakto kazva Bog "da se plodim i razmnojavame",kakvo e jivota ,makar i jivqn dobre, ako sled sebesi ne ostavi6 sleda?Ako nqma koi da te pomni?Materialnoto e dovreme a duhovnoto zavinagi.

Svatbata beshe prekrasna. Mojebi nai-bogatata v kraq v koito jiveq.Tova estestveno ne e ot znachenie sled kato otkrih nai-prekrasnata istina,a imenno glavniq zamisul na vselenata.Samo koito ne go e prejivql ne znae.


Mojebi ako nqkoi me popita koga sum bila nai-shtastliva bih otgovorila na svatbeniq mi den...no jivota e pulen s iznenadi(ponqkoga priqtni) i ne se znae kakvo shte e utre.Nie sme pionki na sudbata...no ponqkoga sudbata e takava kakvato q napravish.
Nqmam dumi da opisha useshtaniqta i vpechatleniqta ot tozi den,suvetvam vseki,koito e izbral putq i choveka s koito shte go produlji,da ne se dvoumi a da postupi pravilno.Strajut e golqm dokato stignesh do tam,no nakraq razbirash che po-pravilno nikoga ne si postupval.Ima mnogo vuprosi na koito otgovora e tam.....zad oltara.